Translate

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Nukkeyhdistyksen lahjoitustalot


Suomen Nukkeyhdistys ry. teki vuoden vaihteessa päätöksen lahjoittaa muutama varusteltu nukkekoti lasten kayttöön eri puolille Suomea. Yhdistyksen jäsenet varustelevat talot ja minä lupauduin tekemään muutaman talon mahdollisimman pienillä materiaalikustannuksilla. Tästä syntyi koko kevätkauden projekti, jota seuraan myös tällä sivustolla, antaen myös ohjeita miten tällaisia talorunkoja kannattaa rakentaa. Malliksi yhdistys valitsi selkeän perustalon 3h+k+WC ja kaksikerrosratkaisun. 


Mittakaavana käytetään nukketalojen yleisintä 1:12 mittakaavaa, jolloin myös valmiita, kaupoista löytyviä, kalusteita voi käyttää sisustukseen.

Tulevina päivinä seuraan näillä sivuilla mita taloista tulee ja minne ne menevät. Toivottavasti myös muut alan harrastajat innostuvat tekemään lapsia onnellisiksi, sillä kohderyhmänä lapset on kaikkein pyytettömin lahjan saajaosapuoli ja lasten ilosta kaikki tulevat onnellisiksi.

Oma projektini lähti liikkeelle materiaalien etsimisestä. Alkuperäinen vaatimus oli että talojen tulee olla riittävän tukevia lasten leikkeihin. Ajatuksena näillä sivuilla on käsitellä projektia sen verran yksityiskohtaisesti että kuka tahansa voi tehdä vastaavanlaisia taloja jos vain aikaa ja energiaa riittää.

Kaikki tietenkin alkoi materiaalivalinnoista, joihin eniten on vaikuttanut paikallisten rauta- ja sisustuskauppojen tarjonta.


Omassa materiaaliarkistossani on kaikkea mahdollista suksisauvoista lähtien. 

Ajatuksena on ollut hyödyntää aiemmin oppimaani rimarunkorakennetta, joka on osoittautunut erittäin käyttökelpoiseksi tavaksi rakentaa näitä pieniä taloja. Täällä Hämeenlinnassa oli kirjani alkuperäisohjeita pakko soveltaa, sillä materiaalitarjonta ei ole ihan yhtä runsasta kuin pääkaupunkiseudun rautakaupoissa. Toisaalta nämä ratkaisut saattavat olla jopa etevämpiä kuin kirjani ohjeet, jotka perustuvat mahdollisimman vapaaseen materiaalivalintaan.

Aiemmissa teksteissä on jo jonkun verran sivuttu aihetta, koska sain tiedon projektista jo vuodenvaihteessa ja olen hieman ennalta päässyt harjoittelemaan. Nyt on tarkoitus seurata talon valmistumista aivan alkulähteistä lahtien, eli käydään materiaalivalinta kerrallaan läpi sekä etuineen että haittoineen.

Ei kommentteja: