Translate

maanantai 20. elokuuta 2012

Nukketalon portaat

Nyt kun kun talon runko on pystyssä aloin suunnitella portaita joilla pääsee sujuvasti alakerrasta yläkertaan.
Porrasaihioita koottuna, etummaiset on tehty Bilteman sytykelastuista taustalla aiemmin polystyreenista valmistamani portaikko, jossa upotettuna takka.

Alunperin olen lähtenyt siitä, että suorien portaiden sijasta teen portaat, jotka nousevat kahdessa vaiheessa ylös, eli tekevät 90 asteen käännöksen. Tällä säästää jonkin verran alakerran hyötypinta-alaa.
Onnekseni tuli vastaan Helsingin matka, jolloin poikkesin Biltemasta hakemaan näitä kuuluisia sytykelastuja, jollaisia todennäköisesti löytyy myös suomalaisista puusepän- tai parkettivertaista, kun vain osaa käydä kyselemässä. Seuraavassa on yhteenveto näistä porraskokeiluista.

Nämä rimat ovat noin 26 cm pitkiä ja 1,6 leveitä pyökkirimoja ja puuaine  on erittäin tukevaa ja kovaa. Helpoin tapa portaikon luomiseen on liimata 5 rimaa oheisen mallin mukaiseksi U:n muotoiseksi laatikoksi. Siitä tulee noin 5cm leveä aihio, jonne voi sahata sopivankokoisia askelmia samasta materiaalista. Porrasaskelmat vain liimataan laatikon sisälle noin 1.6- 2 cm välein ja kallistetaan haluttuun kulmaan ennen liiman kuivumista. Tämän levyinen portaikko vastaa reaalimaailman noin 60 cm leveää portaikkoa. Kannattaa huomata, että nämä 26 cm:n mittaiset rimat johtavat yleensä liian jyrkkään portaikkoon 1:12 mittakaavan taloissa. Muutama lisäaskelma on tarpeen, jotta portaikko näyttäisi kaltevuudeltaan hyvältä. Siitä U-kotelosta voi alunperin pitemmän ja sahata sopivaksi vasta sovituksen jälkeen.

Lähes yhtä helppo on tehdä samasta materiaalista kunnon koteloitu puuportaikko. Rimat asetellaan haluttuun porrraskulmaan vierekkäin ja rekennetaan koko oman talon kerroksen korkuinen pino, joka liimataaan yhdeksi kokonaisuudeksi apurimojen avulla. Liiman kuivuttua portaikon reunat sahataan ja viistetään portaita hieman, jotta samasta materiaalista leikattavat askelmat voidaan liimata paikoilleen. Yhteenliimatun rimapinon toisesta päästa saadaan porraskotelon vastakkainen reuna, jossa on valmiiksi täsmälleen sama kaltevuus.

Astinlaudat leikataan halutun levyisiksi ja liimataan paikoilleen

Yksi tapa tehdä portaikkoa on sahata jokaista yksittäistä askelmaa varten kolo reunapuuhun kuten aloin ensiksi tehdä se on kuitenkin melko työlästä ja jälki oli sen verran huono, että jouduin tämänkin portaikon reunat peittämään suojalistalla. Suosittelen sitä helpompaa ykkosvaihtoehtoa, jos halutaan tehdä vain siisti suora portaikko.


Vastaavaan tapaan portaita voi tehdä mistä tahansa riittävän leveistä, noin 1,5 cm, rimoista ja esimerkiksi ne jäätelotikut, joista jotkut rakentelevat paanukattoja taloihinsa saattavat olla varteenotettava materiaali ainakin kokeilla. Pyökin etuna on materiaalin kovuus, sillä askelmiin on helppo porata reiät myös kaidepuita varten tarvitsematta pelätä materiaalin lohkeamista.

Seuraavaksi lähden sitten sovittelemaan portaikkoa tulevaan talooni.

5 kommenttia:

mm kirjoitti...

Hienot portaat! Kyllä nuo tikut ovat käteviä.

Heleena Uotila kirjoitti...

Upeeta oppia kaikille-Heleena

Jorma kirjoitti...

Huono, ja samalla hyvä, puoli on se että materiaali on todella kovaa työstää. Kestää kuitenkin hyvin porailla myös reikiä eikä halke, kuten mäntyrimat.

Unknown kirjoitti...

Oi aivan ihanat portaat.....

Jorma kirjoitti...

Nämä sellaisia harjoitelmia kun vihdoin sain näitä sytyketikkuja käsiini. Tuntuvat aika sopivan mittaisilta portaikkojen tekoon.