Translate

torstai 29. elokuuta 2013

Talo N:o 46, Kivilinna on valmis

Linna valmistui näköjään hieman etuajassa, kun 1:1 kotityötkin vaativat osansa ja linna saa väistyä pienen keittiötuunauksen alta. Nyt sitä ehtii vielä jonkin aikaa testailla ja katsoa, että valot toimivat niinkuin ne oli suunniteltu.

 Valmis linna pihanurmikollamme
Tämä oli siinä mielessä kiitollinen projekti, ettei rajaavia reunaehtoja juuri ollut, vaan linnasta muotoutui suunnilleen sellainen mihin materiaalit johtivat. 
Linnalle tehty rimarunko salli materiaalien sovittelun pitkin matkaa ja lopputuloksena syntyneen linnan seinät voi vielä, valmiista linnasta, ottaa irti mahdollista edelleenkäsittelyä varten. Taka- ja sivuseinät on kiinni muutamalla ruuvilla samoin kattona toimiva nurmikkotaso, joka on kiinni ainoastaan kantokahvan kahdella pultilla.
Polystyreenilevy näyttäisi hyvin toimivan rakennusmateriaalina, kunhan vain saa leikeltyä sitä kunnolla. Erittäin terävä puukko tai pienihampainen saha näyttävät olevan parhaat työstövälineet tälle materiaalille.

Tästä oli tarkoitus tehdä itselleni erilaisten sähköistysratkaisujen kokeiluprojekti. Näin ollen en tyytynyt takkoihin, joissa vilkkuu pieni led kynttilä, vaan tilasin erikseen tulisijakäyttöön tarkoitettuja led-sarjoja USA:sta, pienoisrautatieharrastajien erikoisliikkeestä. Jo ensimmäisessä kokeiluvaiheessa huomasin, että nämä syttyvät ja sammuvat ledit heiluttavat linnan sähköverkon jännitettä sen verran, että taloon piti jo heti lähtötilanteessa suunnitella erilliset sähköverkot vilkkuvia ja tasaisesti palavia valaisimia varten. 

Alunperin olin päättänyt tehdä linnasta paristokäyttöisen, koska kaikki valot joka tapauksessa tulisivat olemaan ledejä, jotka kokemukseni mukaan kuluttavat sen verran vähän, että paristokäyttöinen ratkaisu on linnan lopullisen sijoittamisen kannalta viisain ratkaisu. 
Rakensin sähköverkkoa sitä mukaa, kun linna muutoinkin edistyi ja päädyin rakentamaan katolle ylimääräisen tornin, jonne sijoittuu myös kytkentärimana toimiva sokeripala ja paristokotelo kytkimineen. 
Johdotus kulkee alhaalta ylöspäin linnan tukirakenteita pitkin. Ohuet parijohtimet sain tietokonelattakaapelista, josta sai helposti irroitettua johdinpareja. Nämä johdinparit kiinnitin pääsääntöisesti pinillä nauloilla tukirimoihin. Aiemmissa taloissani olen käyttänyt myös kuumaliimaa johdinten kiinnittämiseen, mutta tässä tapauksessa tämä osoittautui parhaaksi ratkaisuksi.
Jossain vaiheessa käsiini oli osunut pari väriä vaihtavaa lediä, joiden ympärille ideoin linnan väriä vaihtavan kaivon sekä ennustuspallon linnan toiseen kerrokseen. Nämä ledit sijoitin valaistusverkon osaksi, sillä ne eivät vaikuttaneet sähköverkon kuormitukseen, kuten vilkkuvat ledit. Varsinaisten valaisimien lisäksi tein linnan kumpaankin torniin sisävalot värillisillä ledeillä. Sininen osoittautui sen verran heikoksi teholtaan, että lisäsin toiseen torniin tehostevaloksi yhden keltaisen ledin.
Kokonaisuudessaan linnan sähkökytkentä tuli oheisen kuvan kaltaiseksi. Siinä on paristokotelossa olevan suojavastuksen lisäksi lisätty kumpaankin sähköverkkoon 100 ohmin suojavastukset suojaamaan verkkoa ja vähentämään näiden sähköverkkojen vaikutusta toisiinsa.
Linnan valojen kytkentä

Kaikki johtimet on kerätty linnan tornissa olevaan sokeripalaan, johon voidaan milloin tahansa liittää lisää valoja tai paristokotelon tilalle liitäntäjohdot mahdollisesta verkkovirtalähteestä. Kaiken kaikkiaan linnaan näytti uppoavan 24 kpl ledejä. Alkuperäinen valosarja sisälsi 22 lediä, joten mitoitus varmastikin toimii.

Vastaavaan tapaan voi kuka tahansa rakentaa pienestä paristo led-sarjasta nukketaloonsa valot, kun uskaltaa vain katkaista ledien johtimet ja jatkaa niitä niin, että valaisimet tulevat oikeille paikoilleen talossa. Johdotuksen voi piilottaa talon taakse ja tehdä vaikka ohuesta levystä ylimäärisen kannen johdotuksen päälle. kun se on lopullisesti valmis. Oheiseen kaavioon olen selvyyden vuoksi merkinnyt +johtimen punaisella, koska ledit palavat vain oikein päin kytkettyinä.

Linna iltavalaistuksessa

Tämä projekti näyttäisi nyt olevan ohi ja täytyy vain huokaista ja alkaa mietiskellä jotain uutta hauskaa puuhastelua. Punnituksen jätän sinne 8.9. tehtäväksi, koska olen nukketaloharastajille näin luvannut leikkimielisessä painonarvauskilpailussamme. Painoarvaukset sähköpostiosoitteeseen nukketalot@gmail.com , palkintona lähimmäksi arvanneelle valmistamani M 1:12 takka.

Paino tulee olemaan aika merkittävä asia, sillä yksi optio tämän talon osalta on se, että se mahdollisesti ripustetaan seinälle. Katsotaan sitten antaako kokonaispaino tähän mahdollisuuden.


5 kommenttia:

Frac kirjoitti...

Uskomattoman upeahan siitä tuli. :)

- E

Sirkka Ulkuniemi kirjoitti...

Todella upea linna. On ollut mukava seurata projektin etenemistä.

Jorma kirjoitti...

Yllätyin itsekin positiivisesti.

Unknown kirjoitti...

Siis aivan mielettömän selkeä kytkentäkaavio. Juuri tuollaista olen kaivannut

Jorma kirjoitti...

Kiitos Liisa. Tätä tavoittelinkin. Pelkillä sähköisillä piirrosmerkeillä siitä tulee aika sekava.