Translate

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Vähän sähkötöitä ja ensimmäisen kerroksen viimeistelyä

Tässä linnassa, samoinkuin olin tehnyt niissä mummon mökeissäkin, päätin käyttää runkorimoitusta johdotuksen apuna. Tämä on helppo toteuttaa, kun kerroksen katto puuttuu ja kaikki rimat ovat näkösällä. Lisäsin vielä ylimääräisen kattopalkin kattokruunun kiinnittämistä varten. Kattokruunun, johon lisäsin led valon löysin aikoinaan kirppikseltä Maria Malmsrömiltä.

 Linnan sisäänkäynti alkaa olla valmis

Linnan harmaasävyn löysin sekoittamalla käyttämiäni perussävyjä mustaa ja valkoista  sopivassa suhteessa keskenään. Tein maalia sen verran, että siitä riittää myös torneihin ja sivuseiniin, kunhan saan ne jossain vaiheessa aikaiseksi.

Ensinnä kuitenkin viimeistelin etuseinän maalaamalla levyn harmaaksi ja kiinnittämällä lyhdyt sisääntuloaukon molemmin puolin.  Johdot menevät seinän läpi ja oviaukon tukipuita pitkin lattian alle, jonne vein sähköjohdot myös takasta ja kaivosta, jonne tulee väriä vaihtava led valo. Sähkökytkennät tein lattian alla ja vein johtimet pystytukia pitkin yläkerrokseen, jonne tulee varsinainen sähkönsyöttöpiste. 

Tässä vaiheessa liimasin kaivon, takan, portaat sekä etuseinän paikoilleen. Kiinnitys on vain lattiaan ja tukipalkkeihin. Takaseinään en kiinnitä mitään ja se jää sellaisenaan irroitettavaksi, jos esimerkiksi seinäpinnat halutaan vaihtaa tai huoltotöiden vuoksi linnaan pitää päästä paremmin sisälle. Sen verran mystiikka pitää tällaisessa linnassa olla, että laitoin kaivon sisälle väriään vaihtavan ledin ja takaankin tein tulet useammalla ledillä, jotka löysin USA:sta verkkokaupasta.


Linnaan pääsi ujuttautumaan jo uusia asukkaitakin

Johtimien kiinnittämiseen käytin pieniä nauloja, jotka voi painaa parijohtimen keskeltä tukipalkkeihin kiinni sekä kuumaliimaa. Riittävän pienet naulat eivät tee johtimiin oikosulkua ja ne voi puristaa pihdeillä kiinni mäntyrimoihin, jotka ovat tällaiseen tarkoitukseen riittävän pehmeitä, muut puulajit saattavat edellyttää naulaamista.

Testaan jokaisen valaisimen erikseen ennen johtimien kiinnittämistä. Tällä voin varmistaa että jokaisen valaimnen kytkennän jälkeen myös muut valot palavat, eikä johtimia enää jälkeenpäin tarvitse irroitella. Ledejä käytettäessä myös johtokytkennän oikea napaisuus tulee varmistettua jokaisen valaisimen osalta erikseen.

 Linna on vielä työmaan näköinen

Tässä linnassa oikeastaan korostuu tällaisen rimarunkorakenteisen talon sähköistyksen helppous, sillä johtimia voi suhteellisen vapaasti kuljetella rimoja pitkin kerroksesta toiseen, koska ne jäävät sitten lattioiden ja seinien alle piiloon, kun talo viimeistellään lopulliseen asuunsa. 

Teen oman sähköverkon vilkkuville valoille, kynttilät ja takat, sekä toisen verkon kiinteästi palaville valaisimille. Toistaiseksi valot näyttävät käyttäytyvän niinkuin olin suunnitellutkin.


Videokuvaa linnan valoista

Ensimmäinen kerros tuli päivän aikana valmiiksi ja seuraavaksi onkin sitten vuorossa kattolautojen kiinnitys ja siirtyminen toiseen kerrokseen. Seinälevyjen hankkimisen kanssa en ole pitänyt kiirettä, sillä seinät voi tehdä sitten, kun talo muilta osin on valmis.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Huikee tullee... jaahas tälläiset asukkaat...kuinkahan tulleevat toimeen keskenää hih!

Jorma kirjoitti...

Siinä kävi niinkuin arvelinkin. Prinsessat joskus muuttuu nota-akoiksi.