Translate

torstai 4. syyskuuta 2014

Valot syttyvät reilun puolen tunnin aherruksen jälkeen

Nyt kun lamput olivat jo valmiiksi katossa ja johdot vedettyinä talon taakse, ei ollut enää suuri juttu kytkeä johtimet yhteen ja sokeripalalla kiinni virtalähteeseen. Olin merkinnyt kaikkien valaisnjohtimien -navan mustalla tussilla ja nyt vain sitten mustat ja värjäämattömät johtimet kiertämällä kiinni toisiinsa ja yhdysjohdolla sokeripalaan, niin kaikki lamput syttyivät heti palamaan.
 Kytkentä on helppo tehdä talon takana
Välittömästi paljastui myös pari pikku ongelmaa, joihin aina saa varautua kun sekoittaa eri valosarjojen ledejä keskenään. Käyttämällä vain yhden valosarjan ledejä kaikkiin valaisimiin ovat ne yleensä aina keskenään yhtä kirkkaita ja samanvärisiä. Tässä talossa selvästi muita kirkkaampi on olohuoneen kattoplafondi, joka on tehty ulkokäyttöön tarkoitetun pihavalasimen ledistä. Se näyttää myös tuottavan valkoista päivänvalotyyppista valoa.

Eri valosarjoista otetut ledit saattavat tuottaa erisävyistä ja tehoista valoa

Samoin Wc:n valaisu on muita huoneita kirkkaampi, mutta onhan siellä 4 lediä upotettuna lavuaarikalusteeseen. Ne ovat sävyltään kaikkein lämpimimpiä tämän talon valoista. Viimeistelyvaiheessa todennäköisesti himmennän näitä ylikirkkaita valoja sarjavastuksin, siitä sitten aivan lopuksi. Turvallisin vaihtoehto on ottaa ledit kaikkiin valaisimiin samasta valosarjasta.

 Sokeripala on käyttökelpoinen kytkentäväline
Tässä talossa kytkentäpaikkana toimiva sokeripala mahtuu tämän lunby talon muuntajakoloon. Paristokotelon kiinnitän viimeistelyvaiheessa talon sivuseinään niin että virtakytkinta on helppo käyttää ja paristot pääsee vaihtamaan.

Talon takaseinällä olevat johtimet piilotan ylimääisen ulkoseinän taakse talon ulkoseinien viimeistelyn yhteydessä. Johtimet voi hyvin myös liimata tai peittää esimerkiksi leveällä muoviteipillä, jos ei halua taloon ylimääräisiä peiteseiniä.
  Paristokotelo on vielä talon katolla
Paristokäyttöisenä taloa voi nyt vapaasti siirrellä paikasta toiseen ja paristot voi hyvin korvata myös ladattavilla paristoilla. Tällöin valaistus hieman himmenee sillä akkuparistojen jännite on vain 1,3 V kun tavallisten paristojen jännite on 1,5 V. Tällaisessa 6V:n paristokotelossa jännite laskee 5,2 V:iin.

Kaikissa led sarjoissa on virtaa rajoittava suojavastus
Paristokotelon voi korvata myös verkkolaitteella. 6V:n tasajännitelähteen voi kytkeä sokeripalaan tosin vain virtaa rajoittavan sarjavastuksen avulla. Tässä tapauksessa sopiva on esim 220 ohmin sarjavastus, kuvassa 200 ohm.
Jos virtalähteen 6V kytkee suoraa sokeripalaan yleensä joko yksi tai useampi ledi rikkoutuu saman tien pimeäksi ja ne on vaihdettava uusiin. Virtalähteeksi käy käytännössä melkein mikä tahansa yleisvirtalahde, joita löytyy radiotarvikeliikkeista.

Lundbytalon oma sähköverkko jäi tässä tapauksessa vielä käyttöön joten Lundby:n muuntajan ja vastaavat sähkökalusteet ovat edelleen käyttökelposia tässä talossa.


Ei kommentteja: