Translate

perjantai 11. syyskuuta 2015

Joitakin johtojen jatkamiseen ja juotoskolvin käyttöön liittyviä ohjeita

Piti hieman poiketa näihin perusasioihin, koska monet harrastajat ovat kyselleet johtojen juottamisesta.
Juotostyötä helpottaa jos käytettävissä on apunipistimet johtoja pitelemässä

Valmiissa johtosarjoissa ja nukkekotivalaisimissa on johtimet yleensä kytketty liittimiin, jotka suoraa sopivat pistorasioihinsa. Näissä hyvin harvoin joutuu jatkamaan johtoja ja asennus on suhteellisen helppoa. Nukketalomaailmassa on kuitenkin yleistynyt myös omatoiminen valaistuksen rakentelu, koska erilaisia suhteellisen edullisia led valoja tulee markkinoille jatkuvasti. Tällainen rakentelu mahdollistaa myös omien valaisinten tekemisen.  

Nukketalojen sähköasennusjohtoa

Tällä hetkellä vaikeinta näyttää olevan riittävän ohuiden jatkojohtojen löytäminen. Nukketalotarvikeliikkeistä saa vielä ostaa ohuita, valaisinkäyttöön tehtyjä, johtimia metritavarana. Kauppoja ei tosin kaikilta paikkakunnilta löydy, mutta onneksi useimmiten tällaiset johtimet vielä kulkevat kirjepostina.


Elektroniikkahuoltoliikkeistä saattaa löytyä ohuita parijohtimia, jotka usein vain ovat mustia tai punamustia, koska ne on lähes aina tarkoitettu kaiuttimien jatkojohdoiksi. Vanhoja kautinjohtoja tai vanhojen valosarjojen johtimia voi hyvin käyttää, jos saa ne niin hyvin piiloon, ettei värillisyys häiritse. Itse olen käyttänyt tietokoneiden sisäasennuksiin käytettävää lattakaapelia, josta olen irroittanut johdinpareja jatkojohdoiksi. Tällaisia lattakaapeleita voi löytää helposti myös kierrätyskeskuksista, joissa puretaan vanhoja tietokoneita.

Työkaluiksi riittävät sakset, terävä veitsi ja juotoskolvi. Jos kyseessä on äidin ompelusakset niinkuin minun lapsuudessani, kannattaa hankkia sivuleikkurit ja kuorimapihdit, ettei tule sanomista.
Tässä kohtaa on myös sanottava, että juotoskolvin tulisi olla terävällä juotoskärjellä varustettu pienitehoinen (15-30W) kolvi. Tiffanylasitöihin tarkoitetut 60-100W:n kolvit ovat liian tehokkaita tällaiseen pikkunäpertelyyn.  Niiden kärjet ovat myös niin järeät, että todennäköisesti polttaa omat sormensa sekä pahimmillaan myös komponentit, joita on juottamassa.



Yksittäisten johtojen liittämiseen usein riittää, että johtoparin johdot liitetään vain kiertämllä ne kunnolla kiinni toisiinsa. Nukketalojen valaistusta rakennettaessa on usein turvallista varmistaa liitosten pysyvyys juottamalla jatkojohdot toisiinsa kiinni juotoskolvilla ja tinalla. Tämä tulee vastaan usein myös korjattaessa vanhoja asennuksia.
Johtojen jatkaminen tapahtuu yksinkertaisimmillaan niin, että kuoritaan johdon päät paljaaksi ja kierretään johtimet yhteen. Olen yleensä leikannut jatkettavat johtimet hieman noin 1 cm erimittaisiksi, jotta liitoskohdan voi halutessaan jättää paljaaksi pelkäämättä johtimien osumista toisiinsa. Liitoksen voi peittää myös suojasukalla, mutta ne taas yleensä ovat mustia tai kirkasvärisiä, eikä liitosta voi missään tapauksessa jättää näkyville.
Yhteenkierretyn johtoliitoksen voi varmistaa juottamalla

Tällaisen liitoksen voi jättää halutessaan tällaiseksi mutta, jos juotoskolvi on käytössä kannattaa liitos aina varmistaa juottamalla. Siten voi varmistua, ettei liitos myöhemmin ala pätkiä ja jos liitoksia on paljon voi vian etsiminen olla hankalaa.

Perussääntö kaikissa tinalla tehtävissä juotoksissa on se, että liitettävien osien on on lämmittävä riittävästi, jotta tina tarttuu myös johtimiin. Useimmiten kannattaa aina ensiksi ensiksi juottaa johtimen päihin tinaa. Samoin komponentin johtimiin tai liitosnastoihin ja vasta tämän jälkeen liittää johdin oikeaan paikaansa. johdin on pidettävä paikallaan sen aikaa, että tinattu kohta ehtii jäähtyä riittävästi.


Ennalta tinatut johtimet tarttuvat hyvin toisiinsa

Johtimien liittäminen komponenttiin esimerkiksi yksittäinen ledi tai ledteippi edellyttää yleensä aina juottamista. Lediteipin kytkentänastoihin ja liitettäviin johtimiin kannatta ensiksi sulatta tinaa ja sitten vasta yhdistää johdin teipin nastoihin.

 Lediteipit johtimineen voi liimata haluamaansa paikkaan

Juottamisen jälkeen kannattaa onnistuminen tarkistaa liittämällä jatkettu johto muuntajaan tai paristokoteleen, ennen pujottamista lopulliseen sijoituspaikkaansa. Tällä voi varmistaa ettei joudu enää jälkeenpäin purkamaan johdotuksiaan.

Jotakin lisävinkkejä löytyy kirjastani Pieni sähkötyökirja jota löytyy kaikista e-kirjakaupoista ja joistakin kirjastoista. Kirjaa saa myös sähköisenä.

Juotostöitä harjoitellessa tein pienen sarjan pirtinpöytäkalustoja jotka jätin harrastajien toivomuksesta kokoamatta sillä osina tällainen kalusto mahtuu kirjekuoreen eikä tarvitse maksaa postin kalliita pakettimaksuja.

 Pirttikalusto mahtuu tarvittaessa kirjekuoreen.

Ei kommentteja: