Translate

maanantai 12. syyskuuta 2016

Pari sanaa led valaistuksesta nukketaloissa

Blogipäivitykseen tuli yllättäen pieni pakollinen tauko, sillä tietokoneeni sanoi yllättäen sopimuksensa irti ja meni jonkun aikaa, että sain uuden taas varusteltua kuntoon. Google järjesti vielä lisää ongelmia paivittämällä bloggeriaan, jolloin sinne ei päässyt tuottamaan uusia teksejä. Nyt asiat ovat suht kunnossa ja sain tehtyä tämän pienen valojutun harrastajille tiedoksi

Nukketaloihin saa helposti tehtyä perusvalaistuksen led teipillä. Teippeja alkaa saada lähes kaikista rautakaupoista. Jopa elintarvikeliike Lidl myy niitä aina silloin tällöin.

Useimmiten teippisarjat ja useat muutkin ledvalosarjat myydään muuntajineen, jolloin huoleksi jää ainoastaan teipin liimaaminen paikoilleen.

Useimmiten lyhyemmilläänkin metrin mittainen led teippi on liian pitkä ja sitä joutuu pätkimään ja liittämään teipin pätkiin uudet liitosjohdot, jotka voi sellaisenaan kykeä toisiinsa pitämällä vain huolen tasajannitteen napaisuuden säilyttämisesta. Joissakin pienvalaisimessa napaisuus on valmiiksi merkitty värillisisllä johtimilla.

Nyt Suomen markkinoille näyttää ilmestyneen led käyttöön tarkoitettuja muuntajia, jotka tuottavat useimpien led valaisimien tarvitseman 12:n tasajännitteen. Suomessa olen tavannut tällaisia ensinnä joissakin erikoistuneissa sähköliikkeissä ja nyttemmin esimerkiksi Bilteman ja Motonetin myymälöissä. Muuntajia saa myös joistakin kiinalaisista postimyyntiliikkeistä, mutta tällöin on huomattava, etteivät ne yleensä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.


Useissa tapauksissa nukketalon valaistukseen riittää pieni paristokäyttöinen valosarja. Sarjan voi käyttää sellaisenaan kunhan jatkaa johtimia siten, että ne saa kätevästi piilotettua talonsa rakenteisiin. Alkuperäisiä kupuja voi vaihtaa itsetehdyiksi valaisimiksi, jolloin kuvun sisällä oleva led sijoitetaan tällaiseen uuteen valaisimeen.

Joskus, kun kyllästyy paristojen vaihtoon voi paristoketolon sijasta käyttää muuntajaa, jollaisen saa edullisimmillaan halvasta USB laturista. Tällöin täytyy kuitenkin muistaa että yksittäisten ledien syttymisjännite on vain 2V ja USB muuntaja tuottaa noin 5V:n jännitteen. Muuntajan johtimien ja valosarjan välissä tulee aina käyttää etuvastusta joka alentaa jännitteen sopivaksi. Useimmiten n 200-300 ohmin vastus on riittävä alentamaan jännitteen sopivaksi. Helpoiten tällaisen vastuksen löytää irroittamalla valosarjan paristokotelossa oleva vastus ja sijoittamalla sen laturista tulevan johtimen ja valosarjan väliin.
Kirjoittelen yksityiskohtaisempia ohjeita talonrakennusprojektieni yhteydessä, sillä nyt alkaa jo seuraava taloprojekti painaa päälle ja täytyy hypätä puutöiden kimppuun.


1 kommentti:

Taika Taiga kirjoitti...

kiitos neuvoista, ne ovat tarpeen