Translate

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Talo no 73 - Rintamamiestalo M 1:12 tuli vihdoin valmiiksi

Tässä loppuvaiheessa riittää yllättävän paljon pikkuviilaamista, jotta talo kaikilta osin tyydyttää.

Alkuperäisestä talosta oli hyviä valokuvia ja pohjapiirroksia, joiden perusteella rakennettavasta talosta pystyi tekemään hyvin mallinsa kaltaisen. Talon betonisen näköinen ulkopinta tehtiin päällystämällä seinälevyt hiekkapaperilla ennen maalausta.
Alkuperäinen väritys ei aivan onnistunut, sillä netin kautta värikarttojen tutkiminen ei ole aivan ongelmatonta ja alkuperäinen sävy ei ollut tiedossa. Uusi väri on nimeltänsä "banaani" ja saattaa jopa hieman piristää talon ulkonäköä. Kuistista näyttää tulleen aavistuksen verran alkuperäistä kapeampi.
Näissä alkupräistaloissa ongelmana on usein se että huoneet talon sisällä asettuvat toistensa taakse. Tässä talossa sisustusongelmat on ratkaistu siten, että kumpikin alakerran pääty on talossa kiinni magneetilla ja se saa helposti auki. Etuseinä on kahdessa osassa saranoitu, katto aukeaa saranoilla ja kuistin katon voi nostaa pois paikoiltaan.
Tässä vaiheessa jätin kaikki väliseinät irrallisiksi, josta aiheutisi se ongelma että ovien saranoina toimivat katkaistut naulat alkoivat tipahdella pois paikoiltaan. Liimasin kehyksen alla pinen listan peittämään naulan joten seinia ovineen pääsee nyt huoletta siirtelemään. Kiinni liimatuissa seinissä tällaista naulojen putoamisongelmaa ei ole.
Kaikkiin välioviin tein kahvat katkaistuista nauloista, jotka on painettu naulan vahvuisiksi porattuihin reikiin. Vuorilistat kehyksiin ja ikkunoiden sisäpuitteisiin kiinnitetään vasta mahdollisen tapetoinnin jälkeen ja se se jää talon haltijan tehtäväksi.
Kytkentäkeskus jää avattavan katon alle yläkertaan johtavien portaiden vierustalle. Tästä on helppo kytkeä kunkin huoneen valot erikseen ja muutama kytkentäpaikka jäi vielä mahdollisia laajennuksia varten, jostaloon vielä joskus päätetään rakentaa kellarikerros, kuten alkuperäisessä talossa.

Virtalähteenä talon led valoille toimii USB-laturi, joka näyttää hyvin riittävän koko talon valaistuksen hoitamiseen. Tämä oli ensimmäinen kokeiluni, missä käytän USB-laturi virran syöttämiseen. 
Nyt kun talonrakentamiseen tulee pieni luova tauko kokeilen näitä USB latureita hieman lisää ja yritän laatia tätä koskevan yleispätevän ohjeen näille sivuille.


2 kommenttia:

Paivinblogi kirjoitti...

Mitäpä tähän muuta sanomaan kuin: hieno!

Jorma kirjoitti...

Kiitos Päivi mielenkiintoisesta projektista, jossa työtä riittää vielä sinullekin.